vrijdag 20 april 2012

Van Agt demoniseert Israel opnieuw tijdens lezing voor Islamitische studenten


Donderdag 19 april jl. gaf Dries van Agt een lezing aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze lezing was georganiseerd door de islamitische studenten vereniging IQRA.
De titel van deze lezing was veelbelovend: Het beloofde land en de verloren vrede.

Aangezien de doelgroep was studenten die het Hoger Beroeps of  Universitair onderwijs volgen, ging ik hier naar toe in de verwachting dat het onderwerp kritisch onderzocht zou worden en dat er ruimte zou zijn voor een genuanceerd debat, waarin de verschillende stand- en gezichtspunten aanbod zouden komen.

Deze verwachting werd echter tijdens de inleiding door Dries van Agt al snoeihard te niet gedaan door zijn opmerking dat er wel vragen gesteld mochten worden, maar geen kritiek op zijn standpunt, want dat maakt hem razend, omdat dit onderwerp hem aan het hart gaat.

De eerste lachers had Van Agt daarmee al op zijn hand en hierdoor ontstond al snel een sfeer van "we gaan er eens goed voor zitten, het wordt een fijn avondje Israël-bashen" . Teleurstellend voor een wetenschappelijk universitaire omgeving.

Vervolgens ging de heer Van Agt echt los. De titel van de lezing kon al na 5 minuten ingeruild worden voor "Israël is het kwaad van alles in het M-O en Europa heeft de schuld van de Holocaust afkocht door het creëren van een Joods thuisland ten koste van de Palestijnen"

Veelzeggend was dat de heer Van Agt zijn dieperliggende emoties niet kon bedwingen. Herhaaldelijk kon hij zich net op tijd corrigeren, door uitgesproken zinnen die begonnen met "Altijd is het Israël" te herstellen in "Vaak is het Israël" etc.…. De diepe afkeer van Israël en dat de emotie hier de baas is van de ratio kwam zo duidelijk naar voren.

Het werd echt vervelend toen Van Agt een verhaal vertelde over zijn bezoek aan Gaza, waar hij kinderen zag met stoma's. Van Agt wist te vertellen dat artsen hem hadden verzekerd dat de Israëlische soldaten bewust op kinderen schieten, bewust op de buik, zodat ze voor het leven verwond zullen zijn. De zaal vol islamitische studenten hing natuurlijk aan zijn lippen.
"Israël pleegt genocide in Gaza" ging er ook kritiekloos in, naast de opmerking dat in de statuten van de Likoedpartij tussen de regels door staat dat zij streven naar een groot Israël, Eretz Israël, van de zee tot de Jordaan. Overigens was dit een bevestigend antwoord op een vraag van een student of het waar was dat Israël streeft naar een Groot Israël en daar ook de omliggende landen zoals Jordanië etc. mee bedoeld. Hele vragen, halve waarheden, suggestief….insinuerend.

De vraag "Denkt u dat de PVV gefinancierd wordt door Israël ?" werd door Van Agt beantwoord met een dikke knipoog en vergezeld van "wat denkt u zelf, de PVV wil niet voor niets dat de financiering niet openbaar wordt".

Gedurende de hele avond is er geen enkele nuancering aangebracht, is er geen enkele kritiek op de Palestijnse autoriteiten geweest, behalve dan 2 oneliners "natuurlijk ben ik tegen terrorisme" en "in mijn vrienden kring zitten ook hele goede Joden". De nadruk werd hier door Van Agt echter gelegd op het feit dat het "politiek ontzettend stom was om aanslagen te plegen, omdat de Palestijnen hier internationale sympathie mee hebben verloren"


Kritiek op de muur was er uiteraard ook. Daar hanteerde Van Agt wel een heel aparte redenering. “De muur werd door Israël geplaatst na voortdurende aanslagen. Deze muur werd vervolgens voor een groot deel op Palestijns grondgebied geplaatst”  aldus van Agt.  En nu komt het: “De Muur is ondertussen achterhaald, want er zijn geen aanslagen meer”  . Nee meneer van Agt, dat komt dus door die muur zou een weldenkend mens reageren. Maar nee, de zaal knikte weer instemmend.

De laatste vraag was misschien wel het meest significant en veelzeggend: "Meneer Van Agt, is Israël niet de Tumor die weggesneden dient te worden uit het Midden-Oosten ?"
De heer Van Agt kon zich net op tijd herstellen van zijn schuimbekkende tirade tegen Israël en trapte, zich mogelijk bewust van de lading van deze vraag, niet in de val: "Nee, Israël is tot stand gekomen door een meerderheid van de UN, maar oh, wat was het een domme beslissing".

Samenvattend:

Van Agt kwam in deze lezing niet verder dan het demoniseren van Israël. . Een teleurstellende ervaring, een ongenuanceerd eendimensionale lezing, zonder enige context. Bovendien ook erg gevaarlijk, want minimaal 150 islamitische studenten zijn maximaal gevoed in hun overtuiging dat alles de schuld is van Israël, het westen , met vooroplopend de VS en Groot-Brittannië.
Zelfs een oproep aan de Arabische landen om Israël nu eindelijk eens te erkennen kon hij niet over zijn lippen krijgen.

Ook bleef het gevoel bij mij hangen dat Israël, nauwelijks 60 jaar na misschien wel de grootste tragedie in de geschiedenis, de Holocaust, de moord op 6 miljoen Joden, niet langer moest zeuren en dit niet moet afwimpelen op de Palestijnen.

Een gemiste kans van Van Agt om specifiek voor dit publiek ook te wijzen op het ontlopen van de verantwoordelijkheid van de Palestijnse leiders en Arabische machthebbers om dit conflict op te lossen.

Conclusie: Van Agt brengt met dit soort lezingen de door hem gewenste rechtvaardige vrede op geen enkele wijze dichterbij.

2 opmerkingen:

  1. 1 reacties:
    Likoed Nederland said...
    Had hij het nog over zijn stokpaardje, dat Hamas zo kwaad nog niet is, en dat er met Hamas best vrede te sluiten is?

    Ook gisteren bleek namlijk weer eens wat voor leugen dat is:
    http://www.metronieuws.nl/nieuws/hamas-tegen-elke-vrede-met-israel/IWIldt!QNtE2Rc1Kl@uDJehAKPEMA/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, daar heeft hij het niet over gehad. Wel dat Israel al twee keer een vredesvoorstel van Arabische Liga genegeerd heeft zonder iets te laten horen. Dat waren toch wel zulke fantastische voorstellen van de Liga, aldus Van Agt

      Verwijderen