zaterdag 10 januari 2015

Ik ben geen Charlie, ik ben geen terrorist

De  vreselijke aanslag in Parijs op Charlie Hebdo en zijn collega’s heeft een enorme golf van emoties losgemaakt in Europa. Op zich zelf beschouwd zijn deze emoties als gevolg van de terreurdaden in Parijs begrijpelijk. Het zijn onvergeeflijke barbaarse daden gepleegd door Islam geïnspireerde terroristen.

Toch zijn er ook verschillende kanttekeningen te plaatsen naar aanleiding van alle reacties en emoties.

De reacties concentreerden zich voornamelijk op het feit dat de aanslag een aanval op de vrijheid van meningsuiting is geweest. Charlie is gestorven omdat hij schreef en tekenende wat hij zei en dacht. Dat klopt. Vaak was hij hierin schofferend, beledigend en krenkend., tegenover Moslims, Joden, Christenen, etc. Dat is precies de reden dat ik grote moeite heb met trending topic #JeSuisCharlie .

Ik heb niets met Charlie. Charlie staat voor mij symbool voor de ongeremdheid en verruwing van deze maatschappij. Voor de weigering rekening te willen houden met de gevoelens van anderen, voor de opdringerigheid en neerbuigendheid van seculieren t.o.v. gelovigen. Voor het toenemende gebrek aan fatsoen en beschaving.
Zo langzamerhand vervalt onze maatschappij qua omgangsnormen in een staat van achterlijkheid , waarvan wij de terroristen en hun Islamitische ideologie beschuldigen.
Willen wij het morele gelijk aan onze zijde krijgen, dan moeten we willen stoppen met het ongeremd elkaar kunnen beledigen en krenken. Niet omdat we buigen voor terroristen, maar omdat we beschaving willen laten zegevieren. Dan hebben we het morele gelijk aan onze zijde.

Deze aanslag is de aanleiding geweest voor de zeer bijzondere collectieve verontwaardiging zoals we die hebben kunnen waarnemen de afgelopen dagen. Dat is op zich zelf ook al bijzonder. De aanslagen in Brussel, de aanval door de Taliban in Peshawar waarbij 132 kinderen werden vermoord, noch de 2.000 doden in Nigeria door een aanval van het Islamitische Boko Haram brengen niet dezelfde emotie naar boven bij de meeste mensen zoals de afgelopen dagen door de terreurdaden in Parijs.
Geen stille tochten werden voor de slachtoffers van deze vreselijke terreurdaden georganiseerd.

“Het komt nu toch wel erg dichtbij”  wordt vaak gezegd.  Wat een selectieve verontwaardiging !
Charlie werd gedood om wat hij zei, de mensen in Brussel, Peshawar en Nigeria werden slachtoffer door op een plek te zijn op het verkeerde moment.
De slachtoffers in de Joodse supermarkt waren niet alleen op het verkeerde moment op de verkeerde plek, zij zijn slachtoffer om wie ze zijn. Omdat zij Joods zijn.
Zij hadden niets met Charlie te maken, maar de Islamitische terroristen wilden twee vliegen in één klap slaan.  De profeet wreken, en een aantal Joden de dood in jagen.
Israël wordt al heel lang geconfronteerd met deze blinde haat en Islamitisch terrorisme.

Wie zijn wij om te roepen dat dit niets met de Islam te maken heeft als alle islamitische terroristen telkens zeggen wel uit naam van de Islam te doden ?

Geen mens is perfect, wij allen zijn vatbaar voor het kwaad.  Joden, Moslims, Christenen, seculieren.
Een religie beoordeel je daarom ook niet op basis van haar volgelingen, maar op basis van haar grondlegger. De levenswijze en het handelen van Mohammed geeft deze terroristen de ultieme legitimiteit voor hun handelen. In Israël, in Peshawar, in Nigeria, in Parijs, in….

Christenen mogen zich dan ook verootmoedigd gelukkig prijzen met Jezus als Heer.
Zonder de Liefde van de Heer, zullen er altijd Charlie’s blijven bestaan, zullen er altijd terroristen opstaan, zal er altijd selectieve verontwaardiging ontstaan zodra het ons alleen zelf aangaat.

Schofferen, beledigen, haatzaaien, onderwerpen, uitmoorden ?

“De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid”


Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, binnen de grenzen van fatsoen, grenzen bepaald op basis van de liefde van de Heer. Laten we ons niet bang maken, laten we ons de mond niet snoeren. Christenen hebben een fantastische boodschap.

Draag het uit. Vind vreugde in de Waarheid.

1 opmerking: