vrijdag 27 juni 2014

Israel moet het morele juk van het Westen van zich afgooien

Recent zijn 3 jonge jongens, waarvan 2 tieners, ontvoerd in Israel. Op basis van de informatie die nu bekend is zijn deze jongens ontvoerd door leden van de Islamitische terreur beweging Hamas.
Israel is in reactie hierop gestart met een zeer omvangrijke zoekactie in de Palestijnse gebieden, voornamelijk zich concentrerend in het gebied rondom Hebron. De zoekactie duurt ondertussen bijna 2 weken, zonder dat er een spoor gevonden is van de jongens.

Het is bekend dat in Israel de levens van zowel Israëlische soldaten als die van burgers veel waard zijn.
Ook Hamas weet dit gezien de eerdere ontvoeringen (bijvoorbeeld Gilad Shalit) waarbij vele (honderden) Palestijnse gevangen werden geruild tegen 1 of enkele Israëliërs.
Dat het leven veel waard is in Israel blijkt ook nu weer uit de massale zoekactie die uitgevoerd wordt door het leger.

Echter, het Westen meent te weten hoe Israel proportioneel moet reageren op deze ontvoering. Liefst met pen en papier, een officieel protest bij de VN en een zeer beperkt politieonderzoek, liefst van achter het bureau. Tenslotte meten wij Israel de maat op basis van onze Westerse waarde en normen. "Israel gaat toch graag prat op het feit dat zij de enige democratie/ rechtsorde is in het Midden-Oosten ? Dan zullen ze op basis daarvan ook moeten handelen" wordt dan vaak gesteld.
Bovenstaand moreel juk dat Israel opgelegd krijgt kent verschillende oorzaken:

  1. Israel moedwillig de vernieling in helpen
  2. Een zeldzame naïviteit 
  3. Een zeldzaam gebrek aan kennis van de manier van denken in de Arabisch / Islamitische wereld

Een combinatie van deze drie behoort ook zeker tot de mogelijkheden.

De zoekactie roept echter ondertussen ook al weer veel weerstand op. De zoekactie zou "disproportioneel zijn", de Palestijnse bevolking zou massaal het slachtoffer zijn en getroffen worden door deze zoekactie. Op allerlei fora en in opiniestukken wordt ondertussen Israel al weer van alles verweten.

Zo verscheen op 25 juni in het NRC een column van Caroliene Roelants. Ze kon het net opbrengen om in de eerste alinea te stellen dat ze uiteraard de kidnapping van de tieners veroordeelt, maar dit was slechts een goedkope inleiding om vervolgens Israel weer te veroordelen voor de wijze waarop de zoektocht naar de jongens wordt vormgegeven. De echte klapper stond echter in de slotalinea, waarin zij het structureel haaitzaaien door de Palestijnse machthebbers afzet tegen een Israëlische FB-pagina die oproept elk uur een "terrorist" (=Palestijn) te doden tot de drie jongens terug zijn. 16.000 likes " 


Een absurde vergelijking uiteraard, er is geen Israëlische overheidssite die oproept tot geweld , haat of wat dan ook, in tegenstelling tot sites die hier wel toe oproepen van Palestijnse leiders, of het nu die van Fatah of  Hamas betreffen.

Israel dit morele juk opleggen terwijl Israel geconfronteerd wordt met vijanden, al meer dan 65 jaar, die er totaal andere normen en waarden op nahouden, is meer dan gevaarlijk voor het voortbestaan van Israel. Indien je eigen leven gevaar loopt, doe je wat nodig is om te overleven. Indien jouw leven gevaar loopt door de agressie van een ander, zorg je dat je weerbaar wordt/bent en de vijand kan afschrikken. Indien jouw leven gevaar loopt omdat je aangevallen wordt, geef je, indien je de mogelijkheden hebt, de vijand en hardere tik op zijn neus dan dat hij jou geeft, alleen dan weet je dat je overleeft. Vanaf de eerste dag in haar bestaan heeft Israel moeten vechten om als natie te overleven, omringd door vijanden die vanaf de eerste dag (en al daarvoor) hebben uitgesproken je niet te willen accepteren en de zee in te willen drijven  of te vernietigen. 

Hier in het Westen weten wij echter wat proportioneel reageren is. Zelfs nu ISIS haar vreselijke wreedheden ten toon spreidt gaan de ogen van velen hier in het Westen nog niet open. Hamas vergelijken met ISIS ? Waarom niet ! Hamas sleept de tegenstanders, collaborateurs ook dood achter een motor door de straten van Gaza heen ! Burgers als menselijk schild gebruiken doen ook beide terreurgroepen. Maar nee, Israel moet reageren / vechten volgens de "regels" terwijl de tegenstanders zich aan geen enkele regel, moreel juk of wat dan ook gebonden voelen.

Wakker worden graag: deze partijen zijn dus per definitie in het voordeel in een gevecht, lopen altijd meerdere stappen vooruit omdat het democratische Westerse Israel geacht wordt zich aan de regeltjes  te houden zoals wij hier dat in het rijke, rustige, vredelievende, zorgeloze, oorlogsvrije decadente westen hebben bedacht. Dat is makkelijk praten !!!!

65 jaar lang iedere dag in je bestaansrecht bedreigd te worden, en dan de maat genomen worden !!
Ik heb groot respect voor de terughoudendheid waarmee Israel vanuit haar eigen normen en waarden weet te reageren op alle aanvallen. Militair is Israel zo veel sterker. Zij had allang , en misschien wel veel eerder ook moeten doen, Hamas en bijvoorbeeld ook Hezbollah van de aardbodem kunnen laten verdwijnen. Het morele juk van het Westen gewoon van zich af moeten gooien

Maar nee, onder druk van het morele juk van het Westen en op basis van haar eigen normen en waarden, heeft Israel , en dat kun je misschien verwijten, de situatie laten voortsudderen met desastreuze gevolgen. Meer dan 80.000 raketten staan rondom Israel opgesteld door Hamas, Hezbollah en al die andere terroristische groepen. Het Midden Oosten staat enorm in de brand, ISIS rukt overal op, meer dan 150.000 slachtoffers in Syrië, Irak is een pijnhoop, Libanon, Egypte, Libië, Afghanistan, Pakistan zijn een drama en Iran vormt een steeds grotere bedreiging.

En terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, komen de berichten weer binnen van raketten die afgeschoten worden op Israel vanuit Gaza. Welk land zou zich, met zo'n militaire overmacht, tientallen jaren kunnen inhouden om die moordzuchtige bende terroristen niet eens en voor altijd uit te schakelen ? Inderdaad Israel, en Israel alleen.

Israel verdient dus alle support in hun zoekactie naar de jongens, Israel verdient dus alle support in haar strijd om te overleven. Het zal duidelijk zijn dat zodra Israel militair verslapt zij vertrapt wordt door de blinde Arabisch / Islamitische haat waartussen zij zich bevindt. 

Israel, een korreltje democratisch zand, en echt niet altijd perfect, maar dat zich bevind in een grote zandwoestijn vervuld van haat, dood en verderf.

Dat ieders ogen geopend mogen worden.