vrijdag 30 maart 2012

Terug naar Joodse Wortels: wist u dat ...?

Veel Christenen hebben het zicht verloren op de Joodse wortels van het Christendom. Vreemd is dat niet, want eigenlijk vanaf het begin van de kerk in de 4de eeuw is antisemitisme volop aanwezig geweest in de kerk. Uiteindelijk heeft via o.a. Luther dit geleid tot de verschrikkelijke Holocaust tussen 1940 en 1945. Hitler heeft Luther zelfs nog genoemd als een van de grootste Duitsers uit de geschiedenis. Het was namelijk Luther die met een 7-punten plan kwam om Joden uit de samenleving te verstoten. Eens heeft Luther gezegd dat als hij een Jood tegen zou komen, hij deze Jood met een molensteen om zijn nek de Elbe in zou gooien. Kortom, vanaf het begin tot nu, is antisemitisme springlevend in de kerken.

Toch is het goed om stil te staan bij onze Joodse wortels. Ja Jezus was een Jood, Jezus vierde nadrukkelijk de Joodse feesten, genoemd in het oude testament, en Jezus citeerde en verwees ook vaak nadrukkelijk naar het oude testament. Als Jezus ons voorbeeld is, moeten we dan ook niet eens stil staan bij de Joodse feesten en de diepere betekenis van deze feesten ? Waarom vierde Jezus zelf al deze feesten ? Waarom deden de apostelen dat zelf ook ? Zij hebben daar nadrukkelijk geen afstand van genomen !

Tijdens een studie over deze Joodse feesten leerde ik dat Jezus tot op het uur nauwkeurig de Joodse voorjaarsfeesten heeft vervuld. Onderstaand vindt u een aantal zaken die ik met u wil delen, die inzicht geven in de diepere betekenis van de voorjaarsfeesten in relatie tot het lijden van Jezus, Zijn kruisiging en Zijn opstanding !

Veel leesplezier.

Wist u dat ?


  1. De Joodse feesten, Gods feesten zijn, omdat God in Leviticus 23 zegt: "De feesttijden die gij zult uitroepen als heilige samenkomsten, zijn mijn feesttijden" ?
  2. Deze feesten een altoosdurende instelling zijn ? Leviticus 23:41 ex12:14 ?
  3. Dat het woord samenkomst ook repetitie betekent (Mikra) en het woord feesttijden (Mo'ed) bepaalde tijd of afspraak betekent ?
  4. De zin uit Leviticus 23 dan wordt: "Deze vaste afspraken die gij zult uitroepen als heilige repetities, zijn mijn afspraken"  ?
  5. De feesten een schaduw zijn van de dingen die gaan komen ? (Kol 2:17)
  6. De Joodse feesten uit 4 voorjaarsfeesten bestaan en 3 najaarsfeesten.
  7. Jezus deze feesten nauwkeurig vierde en.....de voorjaarsfeesten exact tot op het uur VERVULDE ?
Laten we als voorbeeld het Pesachfeest nemen:

Wist u dat ?
  1. Vier dagen voor Pesach een gaaf mannelijk lam geselecteerd moest worden ? Jezus vier dagen onderzocht en ondervraagd is door Farizeeën en Sadduceeën, Annas en Kajafas, Herodes en Pilatus en de moordenaar aan het kruis om een zonde te ontdekken ?
  2. Op het derde uur het lam werd gebonden aan de hoorns van het brandofferaltaar ? En dat Jezus op het derde uur werd gebonden aan het kruis (marcus 15:25)
  3. Op het 6de uur het slachten van de lammeren begint ? En dat het op het 6de uur het duister wordt op de middag van de kruisiging ?
  4. Op het 9de uur de Hogepriester het lam slacht en op de Shofar blaast ? En dat op het 9de uur Jezus sterft op Golgotha ?
  5. Het bloed van de lammeren bij het tempelplein vermengd werd met water en zo door de Hinnom valei stroomde ? En dat toen Jezus stierf er ook bloed en water uit zijn zij kwam ?
  6. De Israëlieten de botten van het lam niet mochten breken ? (exodus 12:46) En dat Jezus beenderen ook niet werden gebroken, omdat Hij zijn leven al had afgelegd (Joh 19:33)
Met andere woorden: Het beeld van het lam in het O.T. was een voorafschaduwing van het LAM Jezus dat nog moest gaan komen.

Jezus heeft de vier voorjaarsfeesten, zoals het Pesachfeest, het feest van de Ongezuurde broden, Het Eerstelingen feest en het wekenfeest exact vervuld, tot op het uur !

Wat een fantastische belofte ligt er dan nog verscholen in de Joodse najaarsfeesten, waarvan we op basis van de vervulling door Jezus van de voorjaarsfeesten mogen verwachten dat ook de najaarsfeesten exact  tot op het uur vervuld gaan worden door Hem ! Het is dus zeer interessant om deze najaarsfeesten, het Bazuinenfeest, Grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest, nauwkeurig te onderzoeken en te repeteren. Dan bent u goed voorbereid.

Maranatha !